Tuesday, October 23, 2007

KAJIAN KES: Ketaranya PAS Meninggalkan UMNO di Kelantan!

MEMO PRU12: Diiring Gemuruh Angin, Meniup UMNO Kelantan … Alam Yang Jadi Saksi (Bahagian 1)

Menurut Artikel 55 Perlembagaan Malaysia [1], tempoh wajib berlakunya sesuatu pilihan raya umum itu ialah sebelum tamat tempoh 5 (lima) tahun pilihan raya sebelumnya diadakan. Diberi begitu hakikatnya mengapa pula tidak sampai enam bulan berlalunya PRU 2004 parti-parti pembangkang telah mula mendesak Pentadbiran Pak lah supaya satu pilihanraya umum diadakah segera?

Seolah-olah jika satu pilihan raya umum diadakan di saat itu atau dalam waktu terdekat ini, pembangkang boleh menggantikan UMNO/BN ditampuk kuasa negara.

Apa hikmah? Apa muslihat, hingga “norma” jarak (purata) waktu antara dua pilihan raya – 4 tahun 4 bulan [2] -- yang dipelopori oleh Tun Dr Mahathir mahunya dipendekkan?

Cerita di belakang visual di atas adalah salah satu dari pemboleh ubah (variable) dalam rumus (equation) pendesakan ini.


Tinjauan hasrat rakyat
Mengikut tuan empunya cerita, visual ialah muka surat depan dan belakang satu soal selidik yang ditabur diseluruh pelusuk Kelantan sekitar bulan Julai-Ogos tahun lepas. Masih jelas dalam visual, tajuk soal selidik ialah: Tinjauan Kepekaan Tentang Kempimpinan Kelantan 2006.

Apa relevannya di kala ini membincangkan hasil tinjuan yang dibuat tahun lepas?

Ya, betul, relevansinya boleh didebatkan. Namun sebelum kita ke titik itu, apa kata pembaca izinkan saya review konteks iklim politik di Kelantan ketika itu. Mudahnya, izin saya simpulkan senario politik Kelantan ketika soal selidik itu diedarkan.


Senario politik Kelantan sewaktu tinjauan
Yang pastinya di ketika itu, PAS Kelantan masih lagi merawat luka kekalahan pilihanraya kecil Pengkalan Pasir tahun 2005. Tetapi yang lagi mendebarkan, PAS masih belum melintasi garis tiga tahun menyandang kerusi. Yakni belum lepas tempuh “idah” terpaksa mengharungi pilihan raya kecil (malah pilihan raya seluruh negeri) sekiranya berlaku sesuatu yang “tidak diingini” kepada salah satu dari 23 Ahli Dewan Undangan Negeri PAS. [3]

Dengan kedudukan kerusi DUN PAS 23 –UMNO 22, sepanjang masa sebelum tarikh 24hb Mac 2007, atau genap 3 tahun berlalunya PRU 2004, PAS Kelantan sebenarnya berada di hujung tanduk. Di ketika itu, cukup dengan seorang saja ADUN PAS berpaling tadah atau mati, Kelantan akan menyaksikan satu PRU. [4], [5]

Di ketika itu PAS dicengkam 1,001 dugaan dan cabaran dalaman dan luaran. [6], [7]

Dari luar, UMNO telah menggunakan pelbagai helah dan tekanan untuk menrealisasikan hasrat terbubarnya DUN Kelantan. Taktik prima UMNO dalam hal ini seperti lazimnya ialah cubaan membeli ADUN PAS. [8], [9], [10], [11]

Bab dalaman pula, rakyat Kelantan ketika itu telah dihembus satu siri ledakan khabar angin. Datangnya silih berganti, menjadikan rakyat yang peka politik digenangi bagai nak lemas dalam 101 versi cerita tentang kerenah saf kepimpinan parti, baik dari kalangan yang terpilih semasa PRU 2004, mahupun yang tersisih.

Jalan cerita semua khabar angin ketika itu adalah mudah – TG Datuk Nik Aziz telah diugut oleh kumpulan dalaman PAS Kelantan itu dan ini untuk paksakan DUN terbubar jika tuntutan tidak dipenuhi. Contoh cerita:

  • Enggan beri kawasan balak yang dihajati kepada “geng” atau “kabilah Bani Si-polan Itu dan Ini,” ada ADUN yang akan lompat parti. Kesannya DUN terpaksa dibubar.

  • Enggan setuju lulus syarat pemilikan sekian puluh ribu ekar tanah kepada grup Cina Gua Musang itu dan ini, ada ADUN yang jadi broker sekaligus “balaci” akan lompat parti. Kesannya DUN akan terbubar.

  • Kerajaan berkeras tidak mahu buang pegawai itu dan ini dari menerajui anak syarikat kerajaan negeri itu dan ini, ada ADUN yang sudah “disinggung perasaan” dek pegawai tersebut akan lompat parti. Kesannya DUN terpaksa dibubar.

  • Ada ADUN yang gambarnya tersenarai dalam soal selidik telah terima wang pendahuluan dari sogokan berjumlah RM3 juta untuk lompat parti. Pun si-polan itu sudah tanda tangan dokumen perjanjian bersaksikan peguam. Bila-bila masa dia boleh lompat parti. Kesannya DUN akan terbubar.

Begitulah perkhabaran yang disajikan kepada rakyat Kelantan untuk membayangkan betapa gentingnya kedudukan PAS Kelantan dalam tahun 2006.

Berlatar belakangkan gambar betapa tipis dan licinnya tali kuasa yang sedang dipegang PAS itulah tinjauan dibuat. Seterusnya mengikut tuan empunya cerita, objektif tinjauan ialah membolehkan satu taksiran ilmiah dibuat tentang sejauh mana -- di ketika itu -- rakyat Kelantan bersedia “mengubah selera.” Ramai yang ingin kepastian di ketika itu, PAS atau UMNO kah yang bakal menang jika DUN dibubar dan PRU diadakan.

Maka soal selidik pun diedarkan secara rambang, ditabur ke dalam pasar, ke warung-warung, ke rumah-rumah persendirian, malah di mana saja manusia berkumpul, diunjuk kepada sesiapa juga yang sudi berkerjasama.


MEMO PRU12: Diiring Gemuruh Angin, Meniup UMNO Kelantan … Alam Yang Jadi Saksi (Bahagian 2)

Ya, pada tahap keyakinan 95%, ditangga teratas carta politikus popular, insan yang mendapat 76% undian rakyat Kelantan sebagai pemimpin paling dipercayai ialah -- Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz. (Sila rujuk nota teknikal di hujung artikel untuk pertimbangan statistiks).

Saya yakin penemuan tinjauan yang dipaparkan tidak mengejutkan pembaca. Angka-angka itu tuan/puan semua boleh teka, malah sudah pun tahu di peringkat firasat.

Tetapi pembaca mungkin angkat kening mengetahui bahawa PAS Kelantan yang umum anggap “parti lebai-lebai kampung” – tanpa sokongan dan bantuan Cawangan Khas, tanpa Risik Tentera, tanpa JASA, tanpa Seranta FELDA -- pun boleh mengukur cita rasa dan mood rakyat. Malah berkeupayaan untuk tujuan itu semirip analog [1].

Amati keputusan yang dipaparkan adalah mood rakyat di kala PAS Kelantan masih belum lagi sistematik dengan program-program kebajikan mesra rakyatnya. Di waktu itu, masih lagi belum ada Program Kifaalah, belum ada Program Duafa, belum lagi menderma RM1.5 juta kepada mangsa banjir Johor dan sebagainya. Di ketika itu, PAS masih belum lagi ada Hezbullah di Lubnan sebagai model.

Perhatikan perbezaan mata di antara TG Nik Aziz dengan calun paling dipercayai dari kalangan orang UMNO – Datuk Mustapha Mohamad – ialah 70%. Dan perhatikan juga bahawa sebelum Datuk Mustapha boleh “bersentuh roma” dengan TG Nik Aziz, tersergam Datuk Hj Husam Musa sebagai benteng.

Bagaimana pula jika – nauzubillah – TG Nik Aziz tidak dapat turut serta mempertahankan Kelantan? Tinjauan membayangkan bahawa dalam senario itu sekali pun, UMNO masih lagi jauh dari mendapat laluan mudah.

Malah dalam senario itu, UMNO Kelantan masih lagi terpaksa melepasi benteng-benteng “Harimau Berantai" PAS untuk sampai ke tampuk kuasa. Pada kadar 42% pilihan rakyat sebagai pemimpin kedua paling dipercayai menerajui pentadbiran Kelantan, Hj Husam Musa berada 37 mata di hadapan pencabar terdekat dari UMNO iaitu Datuk Pa yang mendapat 5%. Beza populariti 37 mata adalah satu jarak yang agak jauh untuk dihambat oleh sesiapa pun dari UMNO Kelantan.

Sehubungan “saf kedua” (second liner) PAS Kelantan untuk berdepan dengan UMNO, perhatikan bahawa PAS hanya perlu “hantuk” Datuk Pa dengan salah satu dari kalangan Datuk Halim bekas Timbalan Menteri Besar Kelantan, atau Datuk Hj Takiyuddin, atau Datuk Hj Annuar Tan yang sama-sama mendapat 5% undian.

Malah perhatikan juga dalam senario TG Nik Aziz tidak berada di saf depan mengimami perjuangan melawan UMNO, nama beliau masih lagi belum terkeluar senarai. Praktisnya boleh dibayangkan TG Nik Aziz turut serta secara "alah kadar" sekali pun sudah cukup untuk menjamin sokongan 3%.

Bagaimana pula dengan Ketua Perhubungan UMNO Kelantan? Jika setakat untuk pereboh (merebahkan) Datuk Seri Annuar Musa, perhatikan bahawa PAS Kelantan cuma perlu kedepankan Dr Nik Mazian atau Hj Hassan Mahmud yang sama-sama mendapat 3% undian.

Seterusnya, ada apa lagi dengan UMNO Kelantan di mata rakyat?

Lepas Raya Aidil Fitri saya sambung cerita, boleh? Sementara itu Rudin X dan keluarga mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri kepada semua pembaca. Maaf zahir dan batin dipinta dari pembaca kalangan penyokong UMNO khususnya, jika telah ada tulisan saya sepanjang tahun ini yang menyinggung perasaan.


Nota teknikal
Sekitar 1,000 warga Kelantan dari seluruh pelusuk negeri yang didekati secara rawak mudah [2] telah memberi kerjasama dalam tinjauan ini. Dari jumlah tersebut, untuk menjamin integriti hasil kajian, seramai 400 orang telah dipilih semula secara rawak oleh perisian komputer SPSS [3]. Teknik ini ialah untuk menjamin kaedah persampelan menjadi semirip kaedah ujikaji “double-blind.” [4]

Angka 400 responden dari kerangka teoretis 700,000 pengundi berdaftar di Kelantan adalah memadai untuk menjamin penemuan yang boleh diyakini ditahap marjin ralat (margin of error) ± 5%. [5], [6], [7]

Nota: ambil dari; www.mimpiboneka.blogspot.com


No comments: